28 Ekim 2016 Cuma

Tarımın Tarihi (Modern Tarım)

Tarımın Tarihi II


Modern Tarım: Tarımın modernleşmesi ve makinelerin artması, insan gücüyle üretimin de azalmasına neden oldu. Daha az çiftçi, daha çok kişiye ürün sağladı. Teknolojik ilerlemelerle tarım sanayileşti.

  Tahıl hasatı yüzyıllar boyunca uzun bir sapa bağlı olarak bir bıçaktan oluşan biçerdöverle toplandı. Ancak yapılan iş çok yorucuydu. Galyalılar işi biraz daha ileri götürmüştü, ön tarafında sivriltilmiş bıçakları bulunan ve bir at tarafından çekilen tekerlekli biçerdöver kullanıyorlardı. 
 
  İskoçyalı değirmen ustası ve mucit
  Andrew Meikle, 1778'de tahıl tanelerini dış kabuktan ayırmak için kullanılan ilk harman makinesini (çırçır) geliştirdi. Meikle, daha sonra tahılı dövme kanatlarıyla döven sağlam bir tambur yaptı. Meikle'ın bu tambur sistemini, keten bitkisini döverek liflerinden ayırmak için kullanılar ditme makinesinden aldığı tahmin edilir. 1831'te de ABD'li sanayici ve mucit Cyrus McCormick yaptığı orak makinesiyle ilk modern biçerdöveri icat etti. Atların çektiği iki tekerlekli bu makine, oynak düzenekli bir bıçak, tahılları bıçağa çekmek için bir makara ve kesilen ekinleri toplamaya yarayan bir tabladan oluşuyordu.



Traktörler

  1860 yılında atların yerini ilk traktörler aldı. Tarım alanları büyüdü ve tarlalarda giderek daha az insan çalışmaya başladı. Ancak dünya üzerinde yüz çiftçiden sadece ikisinin traktörü bulunmaktadır.

 İlk Gübreler

  İlk gübreler doğaldı. 1699'da  Londra'da lağımda çıkan çamurlara ekilen bitkilerin daha iyi geliştiğini tespit eden İngiliz John Woodward tarafından keşfedildi. Aynı yöntem tarımda da uygulandı, toprağa gübre serpildi ve hasatlardan alınan verim arttı.

  1846 yılında bir kimyager, gübrede bulunan üç elementin bitkilerin büyümesini desteklediğini keşfetti: Fosfor, azot ve potas. 1940 yılında ise kuvvetli bir böcek ilacı olan DDT bulundu. İlaç böcekleri öldürüyordu, ama insanlar ve çevre için son derece tehlikeliydi. 1970'li yıllarda ABD veAvrupa'da 1985'te de Türkiye'de kullanımı yasaklandı. Ancak diğer böcek ilaçları tarımda kullanılmaya devam etmektedir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder