Yazının Tarihçesi

İnsanlar uzun süre yalnızca sesler ve hareketlerle iletişim kurduktan sonra, düşüncelerini ifade etmenin başka bir yolunu buldular: Önce yazı, sonra da alfabe.

Resimli Yazılar

5000 yıldan fazla zaman önce Mezopotamya, Mısır ve Çin'de nesneleri simgelemek amacıyla onlara benzeyen resimler çizilmiştir. Su için dalgalanan iki çizgi, binek hayvanları için öküz kafası gibi... Bunlara piktogram denir.

Mısır yazısı: Üç işaret türü

En eski Mısır yazılarının tarihi MÖ yaklaşık 5000 yılına dayanır. Mısır yazısı üç tip işaret kullanır. Bunlara hiyeroglif adı verilir.

Piktogramlar:                                                                  

Örneğin güneş resmi, yıldızlı olduğu kadar berraklığı,   
ışığı ve gündüzü de sembolize eder.

Ses işaretleri:

Sessiz harfleri simgeler: "R" işareti hem "r" harfini
  hem de "ağız" sözcüğünü temsil eder.

Belirtici İşaretler:

Okumaya yardımcı olsun diye bir önceki işaretin arkasına yerleştirilir. 
Örneğin ağız piktogramının arkasına yerleştirilen "yemek" belirtici işareti, 
bu işaretin "r" olarak değil, "ağız" olarak okunmasını sağlar.

Piktogramlardan çivi yazısına

MÖ 3400 yılına ait ilk yazı işaretleri, insanların gösterebildiği, hissedebildiği ve düşünebildiği her şeyi ifade etmelerini sağladı. Bu işaretler daha geometrik biçimlere evrilerek, sesleri de temsil etmeye başladılar. Ardından sivri uçlu ve köşeli işaretlerden oluşan çivi yazısının ortaya çıkmasıyla cümle kurulabildi. Bu yazı türü tüm Akdeniz havzasında, Ortadoğu'da ve İran Körfezi'nde yayıldı

Çin yazısı

Bir Çin işareti bir fikir, bir sözcük ya da bir hece olabilir, ama bir harf değildir.Bunlara ideogram adı verilir. İdeogramlar, hayali bir karenin içine sınırlanmış ve belirli bir sırada çizilen çizgilerden oluşur.İşaretler bir arada da kullanılabilir. Örneğin birden çok "ağaç" kelimesinin yan yana gelmesiyle "orman" oluşur. Ağacın altına yerleştirilen güneş ise karanlığı ifade eder.

Kaynakça
Bu metini yazarken kullandığım kitap:
Adım Adım İcatlar - Büyülü Fener Yayınevi


Eğer, bu yazıdan faydalandıysanız yorumlarınızı eksik etmeyiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder