27 Ekim 2016 Perşembe

Tarımın Tarihi (İlk Zamanları)

Tarımın Tarihi

Öncelikle merhaba sevgili okurlarım. Bugün tarımın tarihinden biraz söz ediceğim. Ancak bugün sadece ilk başlarından bahsedeceğim planlarıma göre yarın ise şimdiki haline gelişinden bahsedeceğim. Kullandığım kitap Adım Adım İcatlar Vernique Corbiget - Laurent Cling

Tarımın ilk zamanları: İnsanlar yaklaşık 12.000 yıldır beslenmek için toprağı işliyor. Toprağı sürmek, ekmek ve biçmek için araçlar icad ediyor.

 Tarih öncesinde insanlar yiyecek bulmak için sürekli yer değiştirir; avlanır ya da meyve, kök tohum toplarlardı. Daha sonra tohumların ekilebildiğini fark ettiler, böylece tarım başlamış oldu. İnsanlar yer değiştirmeyi bıraktı ve hayvancılığa başladı.

Ve ilk tarım araçları ortaya çıktı... Tohum ekmek amacıyla çukurlar açmaya yarayan sivri uçlu kazmalar, yerlerini birbirine bağlı bir uç ve basit bir saptan oluşan kazmalara bıraktı. Tahılları biçmek içinse bir sopaya sabitlenen çakmaktaşı bıçaklarından meydana gelen oraklar kullanırdı.




   Kazmaların sivri uçları giderek büyüdü ve öküzler tarafından çekilmeye başladı. Mezopotamya ve Mısır'da büyük bir kazma öküze bağlanıyor ya da birkaç kişi tarafından çekiliyordu; bunlar ilk karasabanlardı. Toprak karasabanlarla sürülüyor, tohumlar ekildiğinde de hayvanlar üzerinden geçerek bu izleri kapatıyordu.

 Ortaçağ devrimi; Saban 

   Karasaban gelişir, bıçak eğrileşir; aynı anda toprağı hem kaldırıp hem de tersyüz edebilir hale gelir Toprak artık daha iyi havalanmaktadır.

 Toprağı nadasa bırakmak için tarla sürgüleri
   
   İlk tarla sürgüleri 8. yüzyılda ortaya çıkar. dikenli dalların bir araya gelmesiyle oluşan sürgüyü hayvanlar çekerdi. İki yüzyıl sonra bir çerçeve üzerine sivri uçlu çubuklar geçirilmiş olanları üretilmiştir.
   



   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder