22 Aralık 2015 Salı

Osman Gazi (Osmanlı Devleti'nin Kurucusu)

    Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi, Anadolu Selçukluların sultanı Alaattin Keykubat'ın, "Kayı Aşireti" nin yaşadığı Bilecik tarafında bir uç beyi olarak bulunuyordu. Selçuklu sultanı, "Söğüt" kasabasını Ertuğrul Gazi'ye kış mevsimini geçirmesi için vermişti. Yani, burası Ertuğrul Gazi'nin "kışlak"ı  idi.
   1281'de öldüğünde 90'ını geçmişti. Mezarı hala Söğüt kasabasında görülebilir. Osman Gazi, Ertuğrul Gazi'nin oğlu idi. 1258'de doğan Osman, babası öldüğünde 23 yaşında bir gençti. Anası "Halime Hatun" isimli bir kadındı. İki de ağabeyi vardı. Bunlara karşın Ertuğrul Gazi, yeteneklerinden dolayı aşiretin reisliğine en küçük çocuğu olan Osman'ı getirmişti. Osman'ın özelliklerini bilen ağabeyleri de bu duruma itiraz etmemişlerdi.
   O eski yıllarda Osmanlı geleneklerine göre bir erkeğin birkaç eşi olabiliyordu. Osman Gazi'nin de Mal Hatun ve Bala Hatun isimli iki eşinin bulunduğu bilinir.
   Boyu ve kolları uzun, kalın bir sese sahipti Osman. Görünüşüyle de etkileyici dururdu. Kısa sürede çevresinde yaptığı fetihlerle, Kayı aşiretinin toprağını genişletti. O zamanlar Bilecik bölgesine Hristiyan Doğu Romalılar hakimdi. Bunlarla yaptığı çeşitli savaşlarda, 1291'de Karacahisar'ı, Yenişehir'i aldı ve kurduğu küçük devletin başına geçti. 1299'u gösteren bu tarih, 622 yıl sürecek Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesine ilk çıktığı yıl olarak kabul edilir. (Bazı araştırmacılar Osmanlı Devleti'nin 1302 Koyunhisar Savaşı'nda bağımsızlığını kazandığını savunur.) Böylece o küçük aşiret kısa sürede Osmanlı Devleti'ne dönüştü. 1314'te Doğu Romalıların "Pretenos" dedikleri şirin Karamürsel ele geçirildi.
   Bu zaferden 10 yıl sonra Osman Gazi, 1324'te 68 yaşında öldü ve gerisinde sürekli genişleyen, topraklarıyla güçlü Osmanlı Devleti'ni bıraktı. Bu tarihte Osman Gazi'nin oğlu Orhan, Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahı oldu.
   Osman Gazi, Osmanlı tahtı için hazırladığı oğlu Orhan'a sürekli öğütler vererek onun iyi yetişmesini sağlamıştı. Ona, "Ülke işlerini eksiksiz gör, daima herkese bağışlarda bulun." derdi. "Nerede bilgili bir kişi duyarsan ona rağbet et." diyerek de ilme duyduğu saygıyı ve önemi belirtmişti Osman Gazi. Zamanında devletin topraklarını 16 bin kilometre kareye çıkarmış; Bursa, Bilecik, İznik yörelerinde çeşitli camiler, mescitler, medreseler yapılmıştı.


Kaynakça: Osmanlı Padişahlarını Tanıyalım/Haldun Hürel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder